Home
De Dayak
De bemanning
Het plan
Reisverslagen
Girls talk
07-'17 Hoe gaat het?
07-'17 gewenning?
08-'17 girls talk 3
08-'17 Espana GT4
09-'17 Coruna GT5
10-'17 Portugal GT6
10-'17 GT7
11-'17 GT8
12-'17 GT9
02-'18 GT10
04-'18 GT11
07-'18 GT12
10-'18 GT13
12-'18 GT14
02-'19 GT15
03-'19 GT16
05-'19 GT17
07-'19 GT18
02-'20 GT19
Notities
Fotoalbum
Waar zijn we nu?
Gastenboek
Links
Contact
Mail adres opgeven?

 

Dag 1

Vertrokken van de Canarische Eilanden, na bijna een jaar hier rondgevaren te hebben. We gaan samen met de Tomskii en morgen vertrekt de Teo, dit is een catamaran en die gaat sneller dan wij.

Voor vertrek hebben we met z’n 7en nog gezongen voor Ozlem van de Teo, ze wordt vandaag 52. Ook Jiske en Fleur nog even gebeld want dit voelt weer een beetje als afscheid. We verlaten Europa en het wordt minder makkelijk om even naar Nederland te vliegen. We kunnen nu met de boot ook niet meer terug varen en moeten minstens een rondje Atlantic doen (Suriname, Caribean, Azoren, Europa).

Er staat een lekker windje en we gaan behoorlijk hard. Op het topje van de Teide ligt sneeuw, een mooi gezicht.

We gaan nu voor het echie, zo voelt het. Dagen van tevoren al druk bezig met voorbereiden, veel boodschappen doen, ook al voor de trip naar Suriname, want na de Canaries zijn er geen goede supermarkten meer.

We zijn met z’n drieën en dat voelt heel goed voor mij. Ik heb echt vertrouwen in Peter en Marten vindt het ook gezellig. Ook met wachtlopen is het met z’n 3en prettiger. De mannen doen 2 x 3 uur en ik, de bofferd, 1 x 3 uur en wel van 12 tot 3 uur. Nu kunnen we alle drie 6 uur slapen. De wacht begint om 18.00 uur tot de volgende ochtend 9 uur. Overdag letten we alle drie op, dat gaat vanzelf.

                                                           Rust in de kuip

 

De boot ligt aardig te schommelen door golven die van verschillende kanten komen. Dit betekent dat gewone dagelijkse dingen extra moeilijk worden zoals aankleden, eten koken, alles schuift onder je handen vandaan en zelfs een toiletbezoek is een hele onderneming!

Tijdens het eten opscheppen werd ik gelanceerd en kwam heel hard met mijn heiligbeen tegen een houten rand aan, au,!!! De kom met eten vloog door de lucht en lag verspreid door de kajuit. Omdat het zoveel pijn deed ben ik maar op de bank gaan liggen en heb het eten aan de anderen over gelaten.

Tijdens mijn wacht ( van 12 tot 3) heb ik buiten gezeten, wat gelezen en naar een prachtige sterrenhemel gekeken. Toen de maan opkwam werd het behoorlijk licht want morgen is het volle maan. Het heeft wel wat ’s nachts alleen op de boot zitten genieten van alles en 2 mannen die liggen te slapen.

Hopen dat het morgen wel wat beter gaat met mijn rug.

 

Dag 2

Niet dus. Slecht geslapen, maar dat is gewoon zo’n eerste nacht, je moet nog in het ritme komen. Maar mijn rug doet nog behoorlijk pijn en ik voel me net een oude tante als ik door de heftig bewegende boot strompel. Ook ben ik verkouden geworden en heb een wattenhoofd. Maar de sfeer zit er goed in, het is gezellig. Een groot deel van de dag op de bank gelegen en de mannen het werk laten doenJ.

We hebben af en toe contact met de Tomskii via de marifoon, we varen aardig gelijk op. Zij hebben problemen met hun stuurautomaat, nou daar weten wij alles van.

We eten nu ’s middags warm, dat is prettiger dan koken en afwassen in het donker en het voelt relaxter als je dat ’s avonds niet meer hoeft te doen.

De wind valt nu af en toe weg maar de golven blijven staan, dus nog steeds hobbelig.

 

Dag 3

Vandaag is een rustige dag zowel op de boot als wat het weer betreft. Weinig wind dus zetten we de motor bij om nog wat vooruit te komen.

De wacht verliep rustig en daarna tot half 10 geslapen. Voel me wat grieperig maar na een paracetamol knapte ik op. Met mijn rug gaat het gelukkig wat beter maar kan me nog niet optimaal bewegen. Omdat er weinig wind staat is het wel lekker warm, het begint wat tropisch aan te voelen.

Vanavond weer marifooncontact gehad met de Tomskii. Het is leuk om even contact te hebben en te horen hoe het op een andere boot gaat (zeeziekte e.d.)

De mannen hebben een vislijn uitgezet vandaag en net hadden ze beet. Helaas is de vis er met lijn en al vandoor gegaan.

Vanavond met Marten 2 delen van de serie “Friday Night Lights” gekeken, daar genieten we van en gelukkig komen er nog heel veel afleveringen.

Het is vandaag wel een beetje een pechdag. Marten stootte 2 x heel hard zijn teen op het dek, ik kwam weer hard met mijn rug tegen een rand waardoor ik weer terug ben bij af,  een beker koffie viel over tafel en de bank en het hengsel van de fluitketel brak af, gelukkig zonder kokend water.

Morgen vast beter.

 

Dag 4

Vannacht weer genoten van een prachtige sterrenhemel, de mannen weten er heel wat te herkennen.

Vanmorgen voor het eerst een douche genomen achter in de kuip. Heerlijk na al die poedelwasjes.

Marten is vanmiddag koek (soort hazelino’s) gaan bakken omdat we vanavond op de helft van de tocht zullen zijn. Er is weer een vislijn uitgezet en er wordt wat gewerkt op het dek. Daarvoor worden ze beloond met een dolfijnenshow.

 

 

 

 

 

 

 

 

  

   Werken aan de mast  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                     Dolfijnen show                                                                   

 

 

 

 

Vlak voor we willen gaan koken wordt er ineens aan de vislijn getrokken. We hebben beet! Het is een sterke vis en het kost wat moeite hem aan boord te krijgen. Maar de mannen winnen het gevecht en onze warme maaltijd verandert van pasta bolognaise in rijst met heel verse vis.

 

Om 21.30 uur zijn we precies op de helft van het traject, dus 410nm van de 820nm. Dit wordt gevierd met de koek van Marten.

Het gaat vannacht en de komende dagen harder waaien. Ik hoop dat het niet te gek gaat worden. We gaan het zien.

 

Dag 5

Om half 9 wakker geworden en inderdaad zijn de wind en de golven toegenomen.

Marten bakt brood vanmorgen en er gaat niets boven een heerlijk verse boterham met kaas. Door het nog meer rollen van het schip is het een toer om af te wassen en dat is vooral grappig om het een ander te zien doen.

 

 


                                                                        Mijn mannen aan de afwas

Het is een rustige dag  waarop nu wat meer gesproken wordt over de aankomst, want we willen bij daglicht in Mindelo aankomen. Daar moet ongeveer de laatste 24 uur rekening mee gehouden worden wat betreft de snelheid. Gaan we zeil meer- of minderen. Het wordt nog even een minder rustige dag als blijkt dat er zout water via de vloer binnenkomt. Beetje paniek bij mij wat resulteert in een diarreemomentje(tot vermaak van Peter) Gelukkig is de oorzaak snel gevonden en verholpen.

Vanavond een dvd van Jochem Myjer opgezet, heerlijk gelachen met z’n 3en.

Dag 6

Vandaag een extra gezellige dag. Vanmorgen een fijn gesprek gevolgd door een muzikale middag waar we af en toe heerlijk met de cd meegezongen hebben.

Helemaal in de stemming hebben we vanavond de film Mamma Mia gekeken, ik weet niet of we Peter daar echt een plezier mee hebben gedaanJ.

Het slapen wordt voor alle drie lastiger omdat het moeilijk is om op bed te blijven liggen en je je helemaal moet afschermen met van alles. Alleen in de kajuit lig je prima door het slingerzeiltje.

We hebben zeil geminderd om wat snelheid uit de boot te halen zodat we niet in donker aankomen.

Ook hebben we deze dag nog een vislijn verspeeld omdat er nu wel een gigantische vis aanhing.

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dag 7

 

We ruiken land en zijn allemaal vroeg op. Voelen de opwinding van er bijna zijn. Het is 7 uur en we zien de eilanden liggen. Het laatste stukje gaat er nog even heftig aan toe door de acceleratiewind maar dan komen we in een gigantische baai en zien de marina en veel boten voor anker liggen. We zijn er en ja Peter je had gelijk , donderdag 9.10 uur!

 

 

 

 

 

  

 

  

bemanningdayak@gmail.com