Home
De Dayak
De bemanning
Het plan
Reisverslagen
Naar Oostende
Frankrijk
Duinkerken&Boulogne
Dieppe&Le Havre
Le Havre Cherbourg
cherb>guernsey>Lezar
Leza>Roscoff>l'aberw
l'aber>hoppen Bretag
Les Sables La Rochel
Golf van Biskaje
Spanje
Portugal
Andalusie Spanje
Marokko Rabat
Oversteek >Lanzarote
Canarische eilanden
Kaapverdie
Girls talk
Notities
Fotoalbum
Waar zijn we nu?
Gastenboek
Links
Contact
Mail adres opgeven?

Les Sables & La Rochelle

Ile D’yeu > Les Sables 25 mijl

Les Sables > La Rocelle 37 mijl

Waarom bezoekt een zeiler Les Sables? Nou daar kunnen we kort over zijn. Dit is de plek in de Vendee waar iedere grote zeilwedstrijd vandaan start onder andere de Vendee Globe, een zeilwedstrijd om de wereld.

De kade/boulevard lijkt op de walk of fame; ook hier zijn de namen en handafdrukken van vele bekende namen in het trottoir gelegd. ls er hier een wedstrijd start worden de zeilers als helden behandeld. De havenuitgang is lang en er is veel publiek op de been.

Wij liggen er in de binnenhaven en genieten van de boulevard waarvan het aansluitende strand helemaal vol ligt met zonaanbidders.

 

La Rochelle

La Rochelle bergt de grootste jachthaven van de wereld. De aanloop loopt langs het eiland Ile de Re en Ile Doleron in. (We komen zo al aardig in de buurt van Bordeaux) Het was onze bedoeling om vanuit La Rochelle opnieuw te zien of er een passend weerwindow was om de oversteek naar Spanje te maken.

Het is wel mogelijk nog verder te hoppen via Royan en nog verder, maar dat drukt ons ook verder de hoek in van de golf van Biskaje. Op zich niks mis mee, maar later in het seizoen kan je daar ‘vast’ komen te zitten met westelijke winden en vooral deining.

Ondanks de grootte van de jachthaven is La Rochelle een zeer aantrekkelijk stadje met heel veel oudheden. De ingang van het oude centrum wordt door torens beschermd. Je kunt in het centrum ook de boot leggen, maar daar hebben we niet voor gekozen omdat dat te beperkt voor ons is vanwege het getij en de aanloop/vertrek bij laag water waar we in de grote jachthaven geen last van hebben.

Ondanks dat het weer niet helemaal optimaal is genieten we van het stadje, en de sfeer. We blijven een aantal dagen omdat we zien dat het weer over een paar dagen een mooi window laat zien voor een oversteek naar Spanje. Een verassend mooie stadswandeling geeft ons een verdere indruk van dit stadje. Veel oudheid, smalle straten, deels overdekt, hoge gevels. Sommige straten doen me aan de PC Hoofd denken vanwege de duurdere winkels. Op straat, langs de haven staan de kraampjes met kunst. De menigte loopt er langs. Een echtpaar doet een honden show. Een gegrimeerde man zweeft boven de straat. De terrassen zitten vol. De lucht van gebakken sardines. Hele grote ijsjes die druppelen. Zomerse kleding. Wij, opnieuw, aan de mosselen met eigen gebakken frites in ‘Le petit Amiral’. (Goddelijk. Met gulle blauwe kaas overgoten die ik volledig met het bijgeleverde brood opdep)

 

                                         Uitzicht bij laagwater met een bouwwerk in aankomend weerfront

En dan dient het verwachte weerwindow zich aan! De komende drie dagen lichte wind vanuit het noorden later uit het oosten. We besluiten te vertrekken naar Gijon in Spanje. (spreek uit als Gigon) Een tocht van 240 mijl (450 km) dus een uur of 40-48 varen. We foerageren nog wat en bunkeren diesel en water voor de oversteek. Wat zal Spanje ons brengen?

Omdat we niet midden in de nacht aan willen komen vertrekken we op de 11de augustus rond 09.00 uit La Rochelle. We zijn er klaar voor. (Zie Girls talk op deze site)

bemanningdayak@gmail.com