Home
De Dayak
De bemanning
Het plan
Reisverslagen
Naar Oostende
Frankrijk
Duinkerken&Boulogne
Dieppe&Le Havre
Le Havre Cherbourg
cherb>guernsey>Lezar
Leza>Roscoff>l'aberw
l'aber>hoppen Bretag
Les Sables La Rochel
Golf van Biskaje
Spanje
Portugal
Andalusie Spanje
Marokko Rabat
Oversteek >Lanzarote
Canarische eilanden
Kaapverdie
Girls talk
Notities
Fotoalbum
Waar zijn we nu?
Gastenboek
Links
Contact
Mail adres opgeven?

Overheersende westenwinden doen ons langer blijven dan verwacht in Le Havre. Eigenlijk is dat normaal in deze streek; De winden zijn overheersend vanuit het westen.

Wat ons tegenhoud is dat deze tegenwind wel met 15-20 knopen tegen is (wndkracht 5) en dat daarbij de golfslag zich nogal opbouwt. Deze trip is 70 mijl lang (+/-125km) en we moeten na 50 mijl op tijd bij Bar Fleur zijn. Dat is op de hoek bij Normandië. We blijven uit de buurt van de stranden die ons zo bekent zijn uit WOII. (Utah beach en de andere)

Misschien vraag je je af waarom dit belangrijk is? Nou, dat komt omdat het hier stroomt op een manier die wij in Holland niet kennen. Dit stuk water is bekend om zijn turbulentie, en dat is ook vandaag weer bewezen. Op een gegeven moment ging de boot door het water met 5.5 knoop (zeg 10 km/hr) maar de snelheid over de grond was het dubbele! 11.2 knoop. Nu snap je misschien waarom je daar op tijd moet zijn, want het kan net zo goed tegenzitten. Dat is ons al eens overkomen toen we met de toerzeilers naar de kanaal eilanden zijn geweest. We gingen toen regelmatig achteruit of een andere kant uit dan de goede. Als je over dit water vaart zie je om je heen dat dit water lijkt te koken. Hier en daar puisten water, vlaktes, recht opstaande golfjes, soms valt de boot een halve meter in een ‘ put’… Je bent hier echt alert aan het sturen.

 Na drie dagen Le Havre was er een weer window dat ons toe liet de sprong te wagen. Dus varen we de haven uit en zitten direct aan de grond! Op de kaart moet het hier bij laag-laag-water-spring nog 2 meter diep zijn, en we steken maar 1.7 meter. Dus proberen de zelfde weg recht terug te gaan. We hebben alle 44 PK’s nodig om weer vlot te komen. Gelukkig, wat het was nog niet eens laag water.

Hebben we ons in Le Havre verveeld? Nee, absoluut niet. Ondanks dat het geen pittoreske stad is (vrijwel geheel herbouwd na meer dan 300 bombardementen in WOII), en veel betonnen gebouwen kent, is er een leuke boulevard en een aantal musea. Wij bezochten het museum voor moderne kunst waar de impressionisten te zien zijn, en bovendien een erg moderne thema tentoonstelling met veel mannelijk bloot. Foto's gefotoshopt. Niet geheel mijn ding, maar Diny vond het OK, maar ze was niet onder de indruk. (Misschien wel een pluim, voor mij?) De kerk in Le Havre

 

 

De kerk Cherbourg:

 Bloemenstad Cherbourg

 

Echt vuurwerk op de 14de juli!

 

bemanningdayak@gmail.com